Dávno sú preč mýty o tom, že oleje a tuky nie sú pre nás dôležité. Rovnako ako neplatí to, že pri úprave hmotnosti (či hovoríme o znižovaní, ale aj zvyšovaní) je ich potrebné zo stravy vylúčiť úplne. Práve naopak. Najnovšie výskumy hovoria, že tuky a tým myslíme samozrejme tuky rastlinné, sú pre náš život nevyhnutné. Inak je to s transmastnými kyselinami, ktoré nášmu organizmu škodia, ale v tomto článku sa budeme venovať tukom zdravým, rastlinného pôvodu.
Náš trh je na ne bohatý. Postupne máme v obchodoch so zdravou výživou čoraz netradičnejšie druhy rastlinných olejov a tak buďme vďační za bohatstvo, ktoré nám príroda ponúka. Spomeňme preto niektoré z nich a odhaľme tak ich zázračné vlastnosti.
OLEJ Z KONOPNÝCH SEMIENOK
Obsahuje veľké množstvo 3 omega mastných kyselín a rovnako aj aminokyselín, ktoré si naše telo nedokáže samo vyrobiť. Jednou z hlavných zložiek je tiež vitamín E nevyhnutný pre správnu funkciu srdca a v prevencii proti kardiovaskulárnym ochoreniam. Okrem oleja nájdete na našom trhu aj rovnako výživné konopné semienka, ktoré keď pridáte do zeleninových či ovocných šalátov, príjemne si pochrumkáte a vďaka bielkovinám zregenerujete svoje svalstvo. Odporúčame ho konzumovať športovcom a ľuďom s oslabenou imunitou.
ĽANOVÝ OLEJ
Účinky ľanového oleja popísala vo svojej knihe významná nemecká lekárka už v 50-tych rokoch minulého storočia a odvtedy mu prikladajú dôležitosť mnohí iní odborníci. Je významný hlavne kvôli vysokému obsahu 3 omega mastných kyselín, ktoré by sa mali konzumovať minimálne 3x v týždni. Tieto kyseliny sú dôležité pre správne fungovanie pečene, mozgu, srdca a spolu s tvarohom dokážete ponúknuť organizmu detoxikáciu, ktorú si po dlhej zime zaslúži.
TEKVICOVÝ OLEJ
Je bohatým zdrojom prírodného jódu, má utišujúce účinky, pôsobí liečivo v tráviacom ústrojenstve, na prostatu, močové cesty a srdcovocievny systém. Pôsobí ďalej proti padaniu vlasov, pri lámavosti nechtov, pri príznakoch demineralizácie organizmu. Stomatológovia ho odporúčajú pri prevencii proti zubnému kazu. Pomáha pri virózach a prechladnutí. Obsahuje vitamíny E, B1, B2, B6, kyselinu linolovú, stearovú, palmovitú, oleovú. Ďalej fosfor, draslík, meď, zinok, železo, mangán. Odporúčaná dávka pre dospelých je 1 polievková lyžica a pre deti 1 čajová lyžička denne.
SÉZAMOVÝ OLEJ
je výborným regeneračným prostriedkom. V spojení so slnečnicovým olejom znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Vysoký obsah lecitínu chráni a povzbudzuje nervový systém. Posilňuje pamäť a pôsobí antidepresívne. Má upokojujúce účinky na sliznice tráviaceho ústrojenstva, močopudné účinky
a používa sa aj proti hnačkám. Priaznivo pôsobí pri liečení kožných ochorení Obsahuje 85-88% nenasýtených mastných kyselín, aminokyseliny, vitamíny B1, B12, PP, horčík, železo, mangán, meď, nike a vápnik. Používajte ho výhradne v studenej kuchyni.
OLEJ Z LIESKOVCOVÝCH ORECHOV
Vyznačuje sa výbornou vôňou, o kvalite nehovoriac. Ak zjete hrsť lieskovcov za týždeň, urobíte pre svoje srdce veľkú službu. Znížite riziko srdcového infarktu. Obsahujú veľa draslíka, vitamínu E a hovorí sa, že 1 kg lieskovcov = 1 kg mäsa. Olej z týchto orechov sa radí k tým kvalitnejším. Má priaznivé účinky na pleť a výborný je hlavne v studenej kuchyni na dochutenie zeleninových šalátov.
OLEJ Z VLAŠSKÝCH ORECHOV
patrí k najkvalitnejším a najdelikátnejším olejom. Môže sa používať na ochucovanie mäsa, ale aj cukroviniek. Vďaka jeho jemnej vôni a chuti dodá pokrmom delikátnu arómu. Vlašský orech obsahuje omega-3 mastné kyseliny, zinok, draslík, vitamíny skupiny B, vitamín E, C, horčík, vápnik, železo, fosfor, síru a v neposlednom rade kyselinu elalagovú, ktorá chráni pred rakovinou. Tento olej je výborným pomocníkom pre pečeň a vďaka draslíku má jemné odvodňujúce schopnosti. Vhodný je pri rekonvalescencii, posilňuje srdce, znižuje cholesterol, „chutí“ aj nášmu mozgu a nervovému systému.
CAROTINO OLEJ
V súčasnosti sa na našom trhu teší veľkej popularite a to nielen preto, že je pomerne neznámy a ľudia ho chcú vyskúšať. Tento olej je naozaj unikátny. Je kombináciou oleja z červenej palmy a repky. Je typický svojou červenou farbou, jemnou chuťou a vhodnosťou do studenej aj teplej kuchyne. Okrem toho, že obsahuje vitamíny A, D, E, je jeho unikátnou schopnosťou viazať v kostiach vápnik, aby sa neodbúravala. Preto, ak často športujete, alebo vás pobolievajú v chladnom počasí kĺby, jednou lyžičkou denne urobíte dobre nielen svojej krvi, ale aj kostiam.
SAFLOROVÝ OLEJ (Z BODLIAKA, SVETLICE GARBIARSKEJ)
je výborný na detoxikáciu pečene, znižovanie cholesterolu, vracia pružnosť cievam. Pôsobí protireumaticky, má mierne preháňavé účinky. Tento olej používame v studenej kuchyni. Má jemnú, orieškovú chuť, je výborný do šalátov. Saflorový olej získava zo semien bodliaka kultivovaného tisícky rokov, pôvod má v Afrike i v Ázii. Obsahuje 80% špecifickej formy vitamínu F, ktorý ľudský organizmus nie je schopný produkovať. Má veľmi dobré uplatnenie v prírodnej kozmetike, v prípravkoch na čistenie pokožky. Zlepšuje jej elasticitu, používa sa aj ako zložka výživných a osviežujúcich prírodných masiek. Účinok podporíte pitím čaju z bodliaka.
Nezabudnite, že zdravé oleje obsahujú tiež semienka a jadierka. Napr. tekvicové, slnečnicové, či sezamové. Kvalitné oleje sú tiež v orechoch, ktoré okrem iného obsahujú aj magnézium, dôležité pre správne fungovanie nervového systému. Ak ale máte problémy so zažívaním, určite by ste mali dať prednosť olejom v tekutom stave, pretože orechy, či semená by vám mohli narobiť nemalé problémy. Konzumujte zdravé tuky pravidelne a podporíte tak vstrebávanie vitamínov, ktoré sa rozpúšťajú iba v tukoch, rovnako tak prispejete k správnemu fungovaniu celého organizmu.