Existuje 8 aminokyselín, ktoré si telo nedokáže vyrobiť a ďalšie dve, ktoré si nedokáže vytvoriť v dostatočnom množstve. Preto sú nevyhnutné pre život a nazývame ich esenciálne. Pokiaľ by v našej potrave chýbala len jedna z nich, povedie to postupom času ku chorobe a smrti.
Tieto esenciálne aminokyseliny, spolu s 11-timi ďalšími, ktoré z nich telo vyrába, tvoria vzájomnými väzbami štruktúrované bielkoviny, ktoré sú základným stavebným kameňom ľudského organizmu a vytvárajú enzýmy (globulárne bielkoviny), ktoré sú spúšťačom všetkých základných životných procesov.
Takmer tri štvrtiny pevnej telesnej masy je tvorené proteínmi. Telo je konštruované a udržiavané úžasne komplexným systémom, ktorý z aminokyselín a ich menších častí stavia proteíny. Konopné semienko obsahuje všetkých 8 esenciálnych aminokyselín a je unikátne v tom, že 65% v ňom obsiahnutých proteínov je vo forme globulín edestínu a to je vôbec najviac v celej rastlinnej ríši!
Globulín je jedným zo siedmich druhov jednoduchých proteínov. Jednoduché proteíny sú tvorené iba aminokyselinami a neobsahujú žiadne ne-proteínové látky. Edestíny sú rastlinné globulíny. A globulíny sú klasifikované ako globulárne proteíny. Všetky enzýmy, protilátky, mnoho hormónov a hemoglobín sú globulárne proteíny. Tie vykonávajú všetky telesné životné procesy.
Albumin, globulín a fibrogin sú tri hlavné typy plazmových proteínov. Plazma je fluidná časť krvi, ktorá dodáva výživu tkaninám. Séra týchto troch proteínov tvoria asi 80% plazmy ako takej a slúžia tkanivám v prípade potreby ako okamžite prístupný zdroj aminokyselín.
Pretože pri kontakte čerstvých Goji s pokožkou dochádza k oxidácii a ich zčernaniu, sú pri zbere ľahko strasené na plachty a potom usušené v polotieni, dokým nestratia väčšinu vody. Celý proces pestovania a spracovania je veľmi šetrný a striktne sa vyhýba umelému dosušeniu a akémukoľvek použitiu chemikálií. Tým je dosiahnutá maximálna „živosť“ sušených plodov a teda zachovanie ich najvyššej možnej nutričnej hodnoty.
Konopné semienka obsahujú albumin, globulín, ale nie fibrogin (ten telo premieňa na fibrin, látku zahusťujúcu krv). Albumín je látka ktorá vyživuje zárodok rastliny, predtým než sa spustí proces fotosyntézy, ale nájdeme ju napríklad aj vo vajíčku, kde dodáva embryu kuraťa enzýmy potrebné pre jeho vývoj predtým, ako môže samo začať prijímať potravu. Globulín je tretím najviac zastúpeným proteínom v ľudskom tele. Globulíny zaisťujú veľa enzymatických reakcií priamo v plazme. Predovšetkým sú ale zodpovedné za prirodzenú obranyschopnosť organizmu, ktorá chráni ľudské telo pred útokmi škodlivých cudzích mikroorganizmov. Telo používa globulárne proteíny k výrobe protilátok, ktoré útočia na infekčné činitele napadajúce telo. Globulíny, ako napríklad gamma globulíny (tiež nazývané imunoglobulíny), sú naprosto nepostrádatelné k udržaniu zdravého imunitného systému a tvoria prvú líniu obrany tela.
Schopnosť tela odolávať chorobe a uzdraviť sa závisí na tom, ako rýchle dokáže produkovať obrovské množstvo protilátok k odrazeniu prvého útoku. Pokiaľ nemá dostatok globulínového materiálu k ich vytvoreniu, môže byť armáda protilátok príliš malá a telo podľahne infekcii.
Najlepším spôsobom ako zaistiť, že má telo dostatok materiálu ku tvorbe globulínu, je jesť jedlá s vysokým obsahom globulínových bielkovín. Pretože je 65% bielkoviny v konopnom semienku vo forme globulínového edistínu (najviac v prírode) a obsahuje tiež množstvo albumínu, je pre telo priam ideálnym zdrojom týchto cenných materiálov.
Konzumácia konopných semienok dodáva telu všetky esenciálne aminokyseliny potrebné k udržaniu zdravia, esenciálne mastné kyseliny Omega 3, 6, 9 v pomere dokonale vhodnom pre ľudský organizmus; ďalej potom mnoho stopových prvkov – napr. jód, chróm, striebro a líthium a zaisťuje prísun materiálu potrebného k vytvoreniu imunitu-tvoriacich gamma globulínov.
Úžasné liečebné vlastnosti konopného semienka dokazuje už fakt, že konopné semiačko bolo použité k liečeniu nutričných deficitov pacientov s tuberkulózou – ťažkou, výživu blokujúcou chorobou, ktorá zapríčiňuje totálne vyčerpanie tela. (Štúdie výživových deficitov pri tuberkulóze, Československo, 1955)
Ako semienko konzumovať:
Svetlá dužina konopného semienka má vysoký obsah hodnotných esenciálnych mastných kyselín a lahodnú orieškovú chuť.
Nelúpané semienka majú pevnú šupku, ktorá nie je ideálna k priamej spotrebe, aj keď mnoho ľudí ju takto pojedá. Vhodné je semienka aspoň namočiť cez noc do vody, šupka tým zmäkne. Semienka sa takto pridávajú do šalátov, dusených vegetariánskych zmesí, pečiva.
Jedným z ľahkých spôsobov ako z konopného semienka vyťažiť jeho hodnoty je vyrobiť.
Konopné mlieko:
Ľubovoľný objem semienka prepláchnete vodou a potom ich nechajte namočené vo vode asi jeden deň, dokiaľ niektoré semienka neprasknú a objavia sa biele klíčky (priebežne preplachujte). Potom semienka preceďte, nasypte do výkonného stolného mixéru a pridajte pitnú vodu (cca 1,5 dielov vody na 1 diel semienok). Rozmixujte na vysoký výkon až ostane len biele “mlieko” a šupky. Potom preceďte cez jemné sitko. Hotové mlieko môžete prisladiť medom alebo ďalej mixovať s ovocím (napr. banánmi) na lahodné koktaily. Naozajstnú nutričnú bombu potom vytvoríte pridaním hrsti plodov GOJI.
Najľahším spôsobom výroby rastlinného mlieka nielen z konope je použitie prístroja na výrobu rastlinného mlieka z našej ponuky!