Po stáročia človek žil a vyvíjal sa v takmer nemenných podmienkach v súlade s prírodou. S modernou dobou sa však tieto podmienky radikálne zmenili a ľudský organizmus sa nestihol týmto zmenám prispôsobiť. Ak k tomu pridáme hektický spôsob života, dostaneme rovnicu, v ktorej x zastupuje celý rad civilizačných ochorení vrátane stále častejších problémov s trávením.
Z jedálnička sme vypustili zdraviu prospešné potraviny, ktoré bežne konzumovali naši predkovia. Za posledných 100 rokov sa výrazne zmenili stravovacie návyky smerom k uprednostňovaniu energeticky bohatých potravín s minimálnym obsahom vlákniny a veľkým obsahom potravinových prísad. Spracovaním veľkého množstva chemikálií, ktoré sú bežne obsahom potravy, je náš organizmus veľmi zaťažovaný.
Neustálym zjemňovaním, dochucovaním a predlžovaním trvanlivosti potravín sa stráca veľký počet životne dôležitých látok a naopak sa do potravín dostávajú tie, ktoré organizmu príliš neprospievajú (umelé farbivá, konzervanty a príchute, zvyšky herbicídov, pesticídov, hnojív, antibiotík a podobne) To sa samozrejme veľmi negatívne odráža na našom trávení a celkovom zdravotnom stave.
Naše zdravie priamo závisí na tom, aké zdravé máme trávenie
Tráviaci trakt je centrálnym bodom nášho tela a musí fungovať efektívne, aby sme si udržali dlhodobé zdravie. Kvalita čriev a ich správna funkcia je nutná pre dôkladné vstrebávanie a využitie všetkých živín z potravy. Pokiaľ budeme prehliadať varovné signály našich útrob, môžeme si vyrobiť vážny problém.
Príčinou tráviacich problémov býva veľmi často nedostatok vlákniny v potrave, nepravidelná a nevyvážená strava, stres..
Ak vás trápia opakované črevné problémy s ktorými si neviete rady, mali by ste určite dbať na dostatočný prísun vlákniny a zabezpečiť telu pravidelnú dávku probiotík. Môžete siahnuť po kvalitnom jogurte, či kyslo mliečnych nápojoch. Pamätajte, že kvalitné mliečne výrobky vydržia len pár dní čerstvé a rýchlo sa kazia. Ponúka sa však i alternatíva v podobe výživových doplnkov, ktoré sú v porovnaní s mliečnymi výrobkami niekedy ešte omnoho účinnejšie- obsahujú totiž mnohonásobne vyššiu koncentráciu aktívnych zložiek a viac probiotických kmeňov priateľských baktérií.
Tri zložky, ktoré sú pre črevá najlepšou potravou:
– probiotikum – laktobacily a bifidobaktérie
– rastlinná vláknina Psyllium
– prebiotikum – rozpustná vláknina inulín
Kombinácia týchto látok priaznivo pôsobí na celé množstvo tráviacich problémov spojených s nepravidelnou stolicou, zápchou, hnačkou či syndrómom dráždivého čreva.
Probiotiká sú pre organizmus veľmi priaznivé baktérie, ktoré v tráviacom trakte bránia iným baktériám v ich nežiaducom premnožení. Množstvo výskumov dokázalo, že probiotiká priaznivo ovplyvňujú imunitu aj obranyshopnosť organizmu voči najrôznejším chorobám.
Psyllium, alebo prírodná rozpustná vláknina z osemenia skorocelu indického, čistí tráviace ústrojenstvo, reguluje stolicu a osvedčuje sa ako výborný prostriedok pri zápche a hnačkách. Inulín zlepšuje vyprázdňovanie. Rovnako ako ostatné probiotiká slúži ako potrava pre priateľské baktérie a tým podporuje rast zdravej črevnej flóry.